Geekz, agymenés
Batman v Superman - Utalások, és elméletek
Geekz, agymenés
Az igazság nyomában.
Több mint egy hete került a mozikba az idei év egyik legvártabb filmje, a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című szuperprodukció, amely a kritikusoktól, és a nézőktől egyaránt kapott bőven hideget-meleget (inkább az előbbit), bár a film a Warner stúdió eddigi legjobb nyitóhétvégéjét zárta (170 millió dollár), így több mint valószínű, hogy jónéhány pezsgőt kifognak bontani a producerek, még ha kritikai oldalról nem is annyira makulátlan az öröm. Zack Snyder filmje nagy port kavart, néhány dühös rajongó már petíciót indított annak érdekében, hogy távolítsák el őt a DC univerzum közeléből – állást mi most nem foglalunk, mélyebben már foglalkoztunk a filmmel itt, ezúttal nem kritikai oldalról kerül górcső alá a produkció. Már egy ideje tudni lehet, hogy a Warner, a rivális Marvel stúdió mintájára fel szeretné építeni a saját filmes univerzummát a DC-s képregényhősökből, azaz a híres karakterek mind kapnak szóló-produkciót, ezen kívül pedig csapatban is összehozzák őket, hogy együtt induljanak a világ megmentésére. Természetesen így a különböző utalások elengedhetetlenek. A DC filmuniverzumának legelső darabja Az acélember volt, ami néhány apró easter-egg-en kívül (LexCorp kamion, WayneTech műhold) nem hintett e sok morzsát. Azonban a Batman Superman ellen már sokkal behatóbban foglalkozik a saját világával. Tudniillik azon kívül, hogy folytatja Az acélembert, felvezeti a Justice League-et is, melyben Batman, és Superman mellet több hős is összefog, hogy együtt verjék vissza a Föld lakosságát fenyegető veszélyt. Hogy ez milyen formában fog megvalósulni, és hogy pontosan milyen erőkkel kell szembenézniük a daliás hősöknek, azt egyelőre nem tudjuk, azonban a Batman Superman ellenben számos utalást, és érdekesség található, amely rögtön beindította a nézők fantáziáját, és ezzel együtt a különböző elméletek gyártása is megkezdődött. Ezeket a kikacsintásokat vizsgáljuk meg most ebben a cikkben, és a DC-képregények lexikonját ellapozva próbálunk meg választ találni a feltett kérdésekre. A cikk természetesen SPOILEReket tartalmaz, így aki még nem látta a filmet, az fontos élményektől foszthatja meg magát. Mi szóltunk!  

Rémálom, avagy sem? 


(Max Rockatansky után szabadon)

A Batman Superman ellen kétségkívül legérdekesebb szekvenciája egy álomjelenet, amelyben Batman egy Mad Max-szerű, poszt-apokaliptikus világban találja magát, fegyverrel az oldalán, egy lepusztult, katasztrófa sújtotta várost bámulva. Szintén gépkarabélyt szorongató embereivel nemsokára találkozik egy kisebb csapattal, akik egy láda kriptonitot hoznak neki. Erről a zölden csillogó kőzetről azt kell tudni, hogy a képregényekben Superman elpusztult szülőbolygójának a darabjai, melyek a Kripton felrobbanásokat transzformálódtak (sugárzás érte őket), ennek köszönhetően ha a planéta túlélői (így az Acélember is) kapcsolatba kerülnek vele, akkor az minden erejüktől megfosztja, és rövid távon meg is ölheti őket. A filmben a kriptonitot az Indiai-óceánnál találják meg a terraformáló szerkezet roncsai közt, amivel Zod tábornok (Michael Shannon) próbálta meg létrehozni az emberiség kiirtásával az „új Kriptont”. Miután Batman szemügyre veszi a kőzetet, kiderül, hogy csapdába csalták. Tűzharc alakul ki, amiben Batman is gondolkozás nélkül lelövi a rátámadó kommandósokat, akik karjukon S-logót viselnek – ugyanolyan, ami Superman jelmezének mellkasán is található. A denevérembert, és társait percek alatt lefegyverzik a nemsokára megérkező, különös, sáskára emlékeztető repülő, humanoid lények segítségével. Batman, életben maradt tásaival együt fellógatják egy pincében, majd végül megérkezik Superman teljes életnagyságban, nem épp örömteli hangulatban. Szó nélkül megöli Batman társait, majd leveszi annak álarcát. ha eddig nem lett volna totális mindfuck az egész, akkor ezután hatványozódnak a kérdések: Superman láthatóan nagyon dühös Batmanre, majd ezeket a szavakat vágja hozzá: „Ő volt a mindenem. És te elvetted tőlem!”. Végül nem szaporítja tovább a szót, kezét Batman szívére tesz, és ez minden bizonnyal nem baráti gesztus, mert Batman rögtön kínoktól szenvedve üvölteni kezd.  

Nem derül ki, hogy ennek mi lett a vége (bár minden bizonnyal ez lehetett szegény denevér utolsó röpte), mert itt Batman felriad. Illetve: csak először tűnik úgy. Dupla álom? Álom egyáltalán? Nos, idő sincs rajta agyalni, mert miután a köpenyes igazságosztó felébred, megjelenik Flash (Ezra Miller) nagy villámlások közepette egy portálszerű valamiben. És itt válik csak a dolog igazán zavarossá. Flash hadarni kezd arról Batmannek, hogy végig igaza volt „vele” (Supermannel) kapcsolatban, valamint könyörög Bruce-nak, hogy mentse meg őket. Emellett arról magyaráz, hogy „Lois a kulcs”, majd végül rájön valamire, és megállapítja, hogy „Túl korán jöttem”. Itt vége is ennek a résznek, amit Batman sem tud hova tenni, az emberiség, viszont látszólag ez az „álom” csak meggyőzi arról, hogy végeznie kell Supermannel, az emberiség biztonsága érdekében. Viszont jogosan merül fel a kérdés, hogy mi is ez az egész, attól függetlenül, hogy Batman Superman iránt érzett gyűlölete tisztán kirajzolódik, mégis maga az álom már-már túlságosan is furcsa, és gyanús. Nem véletlenül.  


(Jobb napjain, mellékállásban időutazó)

A legvalószínűbb elmélet, hogy maga az álom valójában nem is álom volt, hanem egy jövővízió. Egy sor olyan utalás van már alapból ezekben a jelenetekben, mely a DC univerzum legnagyobb főgonoszának eljövetelét jósolják, aki nem más, mint Darkseid. A karaktert Jack Kirby agyalta ki még a ’70-es években, és azóta számtalan képregényben megjelent már. Egy idegen lényről van szó, aki egy Apokolipsz nevű bolygón uralkodik vasmarokkal. Egy könyörületlen, kegyetlen, véreskezű diktátor, aki az egész univerzumot szeretné az irányítása alá vonni, és a szabad akarat legkisebb kecsegtetése nélkül uralkodni az önmaga által kialakított brutális diktatórikus rendszerben.  Nagyon lesarkítva, ami a Marvel-nek Thanos, az a DC-nek Darkseid. Az univerzum alighanem legveszélyesebb fenyegetése, akinek láthatóan végül sikerült megkaparintania a Földet. A sivatagban látható Omega-jel az ő szimbóluma, ahogy a repkedő lényeg (paradémonok) is az ő katonái. Érdekes az is, hogy Batman láthatóan zokszó nélkül lövi le az embereket (hm, mondjuk ezt nem csak az álom-jelenetben tette, hm..), szóval eléggé elmérgesedhetett a helyzet, valamint Superman szavai is sokat jelenthetnek. Egy nőt említ meg, és mindenki tudja, az ő életében két ilyen fontos személy létezik, a nevelőanyja Martha Kent (Diane Lane), és a barátnője, Lois Lane (Amy Adams). Flash (aki a képregényekben szuperereje miatt képes időutazásra is) szavai azonban igazolni látszanak azt a tény, hogy valójában Lois ekkor már halott. Ez az egész kissé hasonlít a nemrég megjelent Injustice: Gods Among Us című verekedős videojátékra, melynek történetében Superman egy hallucináció miatt megöli Lois-t, és a nő hasában hordott közös gyermeküket is. Emiatt bekattan, és az emberiség ellen fordul, Batman azonban felveszi ellene a harcot, egy másik dimenzióból hívott hőstársainak segítségével.  

A játékban ugyan Darkseid elhanyagolható szerepet kapott, azonban nem lehetetlen elképzelni, hogy egy hasonló tragédia miatt (amiért látszólag Batman is felelős, közvetve, vagy közvetlenül) Superman összeáll vele, és segít neki igába hajtani a Földet. És hogy Darkseid mit akarhat a bolygótól? A képregényekben megtudta, hogy a Földön létezik egy Életellenes egyenletnek hívott fegyver, amely minden élőlényt képes elpusztítani az univerzumban. Azonban ezt kizárólag a mi bolygónkon lehet előalítani, ezért Darkseid csapatai megtámadják a Földet. Nem kizárt, hogy ez majd a filmben is így lesz, ami minden bizonnyal a Liga megalakulásához vezet majd. Annál is inkább, mert amint látható, a legtöbb kikacsintás pontosan Darkseid eljövetelére utal: És az álom-jelenettel nincs még vége ennek a felsorolásnak.  


(Nagyon dühös, nagyon erős, nagyon gonosz - Darkseid személyesen)

A Liga létrehívása 


(Jason Momoa, mint Aquaman, Atlantiszt tejhatalmú uralkodója, aki nem fél attól, ha elázik a sérója)

Mivel a Batman Superman ellen gyakorlatilag a Justice League -et vezeti fel, értelemszerűnek tűnt, hogy valamilyen formában a csapattagok is megjelennek, minimum egy pár másodperces cameo erejéig. Ami meg is történik néhány archív felvétel formájában: a Lex Luthor-tól (Jesse Eisenberg) ellopott adatok böngészésekor Batman megtudja, hogy Supermanen kívül is vannak még szuperképességekkel rendelkező személyek – a filmben „metahumánok”. Az adatok tartalmaznak egy régi, 1918-as képet Belgiumból az Első Világháború idejéből, melyen Wonder Woman (Gal Gadot), és egy katonai osztag látható. Az amazonhercegnő egyébként is fontos szerepet játszik a filmben, de a kép, és a hozzá tartozó érdekességek csak további nyalánkságokkal szolgálnak a rajongóknak. A pletykák szerint a Warner mindjárt egy egész filmtrilógiát szeretne készíteni a karakterrel, az eddigi infók szerint a legelső rész az Első Világháborúban, míg a második a ’40-es években, végül a harmadik a jelenkorban játszódna. A filmben Wonder Woman megemlíti, hogy száz éve magára hagyta az emberiséget (ergo visszatért Themüszkirára, ami egy férfiaktól elzárt paradicsomi sziget), tehát a második epizódról szóló pletyka vagy alaptalan, vagy az írók fogják magukat, és tojnak erre a részletre (mondjuk jegyezzük meg, a DC univerzum eddigi két filmjét látva, nem ez lenne az első eset), az viszont biztosnak látszik, hogy a jövőre júniusban érkező Wonder Woman-mozi, ha nem is teljes egészében, de nagyrészt az első világégés idején fog játszódni. Ez támasztja alá, hogy a képen Chris Pine is szerepel, aki Steve Trevor-t fogja játszani. Trevor a képregényekben egy katonai repülőpilóta volt, aki egy baleset miatt lezuhant Themüszkirán, és élet-halál közt lebegett, míg az amazonok (azaz leginkább Wonder Woman) nem segítettek neki. Nagyon régóta ő volt az első férfi, aki betette a lábát a szigetre, persze ez több problémát is szül, de a lényeg, hogy elkezdtek gyengéd érzelmeket táplálni egymás iránt, és romantikus viszony alakult ki köztük. Egyelőre rejtély, hogy a mozifilmben miként fogják ezt adaptálni, de majd kiderül.  

De nem az amazon hercegnő az egyetlen érdekes személy, aki szerepel Luthor fájljaiban. Láthatunk egy biztonsági kamera-felvételt arról, hogy Flash civilben meghiúsít egy bolti lopást, Aquaman-t (Jason Momoa), amint az óceán mélyén egy hajóroncsban rejtőzködik, valamint egy különös kísérlet felvételét, amiben a tudós Silas Stone (Joe Morton) egy mágikus, idegen eredetű dobozzal életre kelt egy fiatalembert, akinek már csak testének egy része van meg, a többit mechanikus protézisekkel pótolta. Ő nem más, mint Victor Stone, azaz Cyborg (Ray Fisher), aki eredetileg sikeres rögbijátékos volt, mígnem egy balesetnek köszönhetően súlyosan megsérült, ezért apja kétségbeesésében fia sérült szöveteit kibernetikusan helyettesítette. Cyborg szerepeltetése már csak azért is érdekes a filmben, mert a jelenetben az őt életre keltő berendezés nem más, mint egy Mother Box, vagyis Anyadoboz, mely szintén összekapcsolható Darkseid-al. Ezek a szerkezetek (merthogy több is van belőle) félig intelligens számítógépek Apokolipsz világából, és többek közt portálok nyitására is alkalmasak.  


(Cyborg - félig ember, félig gép, de ízig-vérig az igazság bajnoka)

Luthor: gyerek a cukorkaboltban

De nem ez az egyetlen jelenet, ahol feltűnik a doboz. Nemrég kiszivárgott egy videó a film egyik kivágott jelenetéről, melyet valószínűleg vagy az helyhiány miatt hagytak ki, vagy mert nem egészen PG13-kompatibilis. Pedig amit benne láthatunk, és hallhatunk, nem elhanyagolható információk a DC filmes univerzumára nézve. Az említett szegmensben Lex Luthor-t láthatjuk, amint a kriptoni űrhajóban ügyködik Doomsday létrehozásán, eközben pedig a hajó számítógépének adatbázisát tanulmányozza, ami ugye temérdek információt tartalmaz az univerzumról, és annak világairól. Luthor derékig merül a zöld, a jelenetben egyébként véres lében, ott vannak az Anyadobozok is, pszichopata machinátorunk pedig mintha valakivel felvette volna a kapcsolatot – bizonyára magával Darkseid-al, ám nem kizárt, hogy inkább valamelyik csatlósával, néhányan Steppenwolf-ra, a diktátor egyik tábornokára, és nagybátyjára tippelnek. Luthor nem élvezheti sokáig a harmadik típusú találkozást, mert a rendőrség elfogja, majd börtönbe zárják. Ez a kivágott jelenet valószínűleg majd felkerül a film blu-ray kiadására, a vágatlan, véresebb változat állítólag fél órával hosszabb lesz a mozis verziónál – tehát akkor a teljes játékidő már a 180 percet fogja taposni.  

Közeleg a sötétség…


(Apokolipsz nagyurának hűséges serege)

Ha azt gondoltad, hogy ezzel vége van az Apokolipsz nagyurára tett utalásoknak, akkor nagyon rosszul hitted. A végső kikacsintás akkor hangzik el, mikor Batman meglátogatja a börtönben Luthor-t. Lex akkor egy rá jellemző zavaros, hadarós monológba kezd, megkongatott harangokról, és arról hogy azok hangját már meg is hallotta valaki, aki úton van a világunk felé – „Éhes, ránktalált, és már közeledik!”. Nos, nem nehéz kisilabizálni kire gondolt. Főleg mert ezután Lex apjának a festményét láthatjuk, amint szépen lassan rázummol a kamera. A képen a sátán látható, és serege, akik a föld alól jönnek elő. A rejtett utalás a Pokol urára nyilván nem véletlen, ahogy az sem, hogy a mélyből előjövő démonok ábrázolása hasonló a paradémonok kinézetéhez. Szóval a Föld kezdhet aggódni.  

Snyder, és Társa Kft.  

Egy interjúban a DC-filmek producere, és Zack Snyder felesége, Deborah Snyder elmondta, hogy a Flash-es jelenet eredetileg nem szerepelt a Batman Superman ellen forgatókönyvében, valamikor a forgatás közepén találták ki, hogy így is hidat tudjanak képezni ezen produkció, és a Justice League között. Szóval ez arra enged következtetni, hogy a Flash-szekvencia „másik oldalát” láthatjuk majd a 2017-es csapatos-moziban.  

Robin halála


(A DC képregények egyik legmegrázóbb, és legmaradandóbb tragédiája)

A film egyik jelenetében láthatjuk Bruce Wayne-t a Batbarlangban, amint felnéz egy jelmezre, amire zöld betűkkel a következő van írva: „Hahaha, Joke’s on you Batman!”. Talán nem is kell annyira nagy rajongónak lenni ahhoz, hogy a néző tudja, ez az érdekesség a denevér legnagyobb, és legismertebb ősellenségével, Jokerrel hozható kapcsolatba. De van itt más is: Ben Affleck egy Entertainment Weekly-nek adott interjúban elmondta, hogy a jelmez tulajdonosa Robin, azaz Batman segédje, aki a Batman Superman ellen cselekménye előtt már meghalt. Páran talán még emlékeznek rá, hogy a ’80-as évek végén volt egy képregény-sztori, melyben Jason Todd-ot, a második Robint brutálisan megkínozta, majd megölte Joker, aki a Közel-Keleten cirkáló rakétákat akart eladni egy terrorszervezetnek. A Death in the Family történet magyarul is megjelent a Halál a családban címmel. Sokan egyébként azt hitték, hogy a sivatagos jelenet is erre az eseményre fog utalni, végül nem így lett, viszont érdemes megemlíteni, hogy a The Dark Knight Returns képregényben (amiből jócskán merített a film is) Batman többek közt pont Jason Todd halála miatt hagyja abba a bűnüldözést. Sőt vannak olyan, eléggé elborult rajongói elméletek, miszerint Joker maga Robin – a Batman Beyond: Return of the Joker című rajzfilmben a pszichopata mókamester elrabolta Jason Todd-ot, és agymosásnak vetette alá, aki emiatt megbolondult, és később Joker-nek képzelte magát. Mondjuk valószínűleg nem így lesz, tehát ezt a dolgot illik azért csupán vad rajongói teóriaként kezelni. Akárhogy is, mint Batman, mind Joker (Jared Leto alakításában) feltűnik majd a Suicide Squad – Öngyilkos osztag (bemutató idén augusztusban) című következő DC-filmben, ahol talán többet is meg fogunk tudni Robin, és Joker hátteréről.  

Justice is coming…

A Batman Superman ellen jónéhány morzsát elhintett annak érdekében, hogy a rajongók még jobban várják a stúdió következő nagy dobásait. A nagy kérdés, hogy Batman poszt-apokaliptikus víziója valójában egy álom? Vagy egy látomás a jövőbe? Egy alternatív valóság? Esetleg mindhárom összekeveredése? Egyelőre nem tudni, viszont az tiszta, hogy Snyder, és Chris Terrio, aki a Batman Superman ellen forgatókönyvéért felelt, és a Justice League szkriptjét is szállítani fogja, szeretné jobban kitágítani a DC filmes univerzumát, és még jobban elmélyíteni a Batman, és Superman közti ellentéteket. Hogyan fog mindez megvalósulni? Minden bizonnyal meglátjuk 2017 novemberében, amikor a Justice League első felvonása megérkezik a mozikba!


(Az igazság fáradhatatlan védelmezői)
Kritikák
Volt egyszer egy... Hollywood
Hollywoodi (rém)álom.
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Akciók / kedvezményes ajánlatok
Friss kritikák
A platform (El hoyo)
A vertikális kapitalizmus elembertelenítő hatásai.
Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction)
Thor végre megtalálta Noobmastert.
Bloodshot
Vérgagyi Vérlövés? Majdnem.
Úriemberek (The Gentlemen)
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csudasztikus felszabadulása) (Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn))
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra!