Geekz, jövendőmondás
A Marvel filmuniverzum jövője
Geekz, jövendőmondás
Sorba vettük leendő képregényadaptációkat.
Kevesebb, mint egy hónap múlva kerül a mozikba az Amerika Kapitány: Polgárháború, azaz a Marvel stúdió újabb nagy dobása, amit már a fél világ tűkön ülve vár. A filmes univerzum, és a stúdió történetében is hatalmas lépés lesz ez, alighanem a franchise eddigi legfontosabb mozija, már az események szempontjából. 2008-ban, mikor bemutatták az első Vasembert, még senki sem gondolta volna, hogy a Marvel egy olyan lavinát indít el, ami majdhogynem forradalmasítja Hollywoodot, és más stúdióknak is inspirációként fog szolgálni. Azóta a képregényfilm csak még nagyobb üzlet lett: a Bosszúállók gigasikere óta már senki sem kételkedik abban, hogy ezeknek a hősöknek vásznon a helyük. Azóta a fél filmipar univerzumot akar építeni, több-kevesebb sikerrel, de úgy tűnik, hogy eddig a Marvel áll a dobogó csúcsán. Az „addig üsd a vasat, amíg meleg jegyében pedig még 2019-ig be vannak táblázva képregényadaptációkkal, így még egy ideig biztosan nem cseng le a szuperhős-mánia. Most ezeket a jövőbeli filmeket vizsgáljuk meg részletesebben, a velük kapcsolatos infókkal, és pletykákkal együtt.  

Doctor Strange

Rendező: Scott Derrickson
Forgatókönyvíró: Jon Spaihts, és C. Robert Cargill
Szereplők: Benedict Chumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Michael Stuhlbarg, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton
Bemutató: 2016. november 4.  Még idén láthatjuk a mágikus erőt birtokló doktor filmjét, ami minden bizonnyal eredet-történet lesz, mely természetesen egy teljesen új karaktert vezet el a filmes univerzumon belül. A Marvel-nek eddig is voltak bátor vállalkozásai, a Doctor Strange pedig a következő ilyen project, nyilván persze hozzá kell tenni, hogy mint azokat, úgy ezt a filmet sem fenyegeti az a veszély, hogy váratlan bukást produkáljon a pénztáraknál. Így az a bátor lendület csak félig-meddig nevezhető annak. Azonban ettől függetlenül érdekes film lesz. A Marvel eddigi produkcióira nem igazán volt jellemző az a miszticizmus, ami körülveszi a karaktert, sem a mágikus vonal, főleg, hogy az asgardi istenekből is másik univerzumban élő embereket csináltak, akik akár öt ezer évig is kihúzzák. Úgy tűnik, Strange-el nem lesznek ilyen problémák, akire már halványan utaltak az Amerika Kapitány: A tél katonájában, és a Carter ügynök című tévésorozat második évadjában is felbukkant egy olyan földönkívüli anyag, ami kapcsolatba hozható a Doctor Strange történetével. Hogy utóbbit hogy hozzák majd be, és milyen formában, egyelőre még ködös, lehet, hogy fontosabb szerepe lesz, lehet, hogy elintézik egy lazán elejtett félmondattal. Vagy lehet sehogysem. Az viszont biztos, hogy Strange-re szükség lesz majd a Thanos elleni harcban, hiszen egyrészt a képregényben is ő volt az egyik ő mozgatórugója a cselekménynek, másrészt pedig mágikus ereje miatt eleve olyan figura, akit egyszerűen nem lehet kihagyni a galaktikus csetepatéból.  

A főszerep körbejárta fél Hollywoodot, többek közt esélyes volt Joaquin Phoenix, Jared Leto, Ethan Hawke, Oscar Isaac, Ewan McGregor, Matthew McCoanughey, Jake Gyllenhaal, Colin Farrell, Ryan Gosling, Tom Hardy, és Keanu Reeves is arra, hogy eljátssza a doktort, de a lehetőséget végül Benedict Chumberbatch kapta, aki nemcsak hogy briliáns színész, de még kiköpött élő mása is Strange-nek. A képregényekben Stephen Strange kiváló, egyben arrogáns, és nagyképű idegsebész volt, akinek karrierje egy autóbaleset miatt derékba tört. Kezei olyan fokú idegi roncsolódást szenvedtek, ami után lehetetlenné vált, hogy tovább folytassa a szakmáját, ezért súlyos depresszióba zuhant, főleg miután sikertelenül kereste a gyógymódot. Végül eljutott egy Tibetben található kolostorba, ami a titokzatos Ősi Egynek nevezett bölcs otthona. Strange a csoda reményével szeretett volna találkozni az ottani fő varázslóval, ám be kellett bizonyítani, hogy méltó erre. Próbái során leleplezett egy összeesküvést, és megmentette a haláltól a bölcs életét, aki cserébe a tanítványává fogadta. Bár a kezeit nem tudta meggyógyítani, kitanulta a varázslás fortélyait, így lett a Föld védelmezője, aki a misztikus művészetek segítségével óvja saját világának mágikus egyensúlyát a külső, és belső fenyegetésekkel szemben. Tehát alapvetően egy látványos, színes, és mindenféle mágiával, és varázslattal teli filmet láthatunk majd, ami akár még új életet is lehelhet ebbe a műfajba, ami az utóbbi időben nem sok jó, vagy anyagilag sikeres végeredményt mutatott fel. Viszonylag elég sokat lehet tudni a filmről, hiszen épp zajlik a forgatás, és bő fél év múlva premier, már most tudni, hogy lesznek érdekes dolgok, eltérések az eredeti képregénytől.  

Chiwetel Ejiofor fogja játszani Karl Mordo bárót, aki eredetileg Strange egyik ellenlábasa volt. Nagyapja bíztatására kezdett foglalkozni az okkultizmussal, és felnőtté válásakor Strange-hez hasonlóan ő is felkereste Tibetben az Ősi Egyet, az öreg varázsló pedig meg is érezte benne az erőt, és a lehetőséget, tanítványává fogadta, mindazonáltal végig figyelte, titkolt gyanakvással. Ami nem volt alaptalan, ugyanis Mordo mestere ellen fordult, egyrészt a korlátlan hatalom, másrészt a féltékenység miatt, mert látta, hogy viszonyul az öreg Strange-hez. A két mágus összecsapott egymással, amiből a doktor került ki győztesen, Mordo pedig elhagyva a kolostort, önerőből vált a misztikus tudományok mesterévé, és számtalan alkalommal próbálta a sötétség erőinek segítségével uralma alá hajtani a világot. A képregénnyel ellentétben azonban a filmben állítólag a karakter nem teljesen gonosz, és eléggé eltérő karakter lesz az eredeti Strange-mítosztól. Egy komplex személyiség, akit nem könnyű térdre kényszeríteni, az Ősi Eggyel való kapcsolata pedig hosszú, intenzív lesz, nagyon mély, és nagyon szoros. Ennek ellenére nem kizárható, hogy ha nem is ebben a filmben, de talán egy lehetséges folytatásban gonosszá válik, mint ahogy a képregénybeli mása is. Egyelőre az első filmben úgy tűnik, Mads Mikkelsen fogja betölteni a rosszfiú szerepét, akinek karakteréről nem sokat tudni, még a nevét sem, azonban nem lehetetlen, hogy ő lesz Dormammu, Strange leghatalmasabb, legerősebb ellenfele. Eddig annyit lehet róla tudni, hogy egy varázsló, aki a saját határait feszegeti, és úgy hiszi, hogy az Ősi Egy önző módon csak a saját erejét védelmezi, ezért el kell pusztítani. Külön érdekesség, hogy Mikkelsen eredetileg Malekith-et játszotta volna a Thor: Sötét világban. Bár nem láttuk még mozgásban a Doctor Strange-ben, így látatlanban is elmondható, hogy jobban járt ezzel a szereppel, mint a sötét tündérrel, akinek jó, ha öt mondata volt abban a filmben, abból négy arról szólt, hogy el akarja pusztítani az univerzumot.  

A filmet Scott Derrickson rendezi, aki eddig a következő, híresebb produkciókat hozta tető alá: Amikor megállt a Föld, Sinister, Távozz tőlem, Sátán!. Egyik sem az a kifejezetten nagy kritikai siker, azonban a Marvel-nél bebizonyosodott, hogy még a közepes rendezők is le tudnak rakni egy szórakoztató, és nézhető filmet az asztalra. A Jon Spaihts, és C. Robert Cargill (A legsötétebb óra, Prometheus) által írt film tehát már nincs olyan messze, és ha nem is forradalmi, de mindenképp egy érdekes produkciót láthatunk majd a mozikban. Az sem kizárható, hogy itt tűnik majd fel egy újabb Végtelen Ékkő, amimre Thanos-nak is nagyon fáj már a foga.   


 
Guardians of the Galaxy Vol. 2

Rendező: James Gunn
Forgatókönyvíró: James Gunn
Szereplők: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Sean Gunn, Glenn Close, Pom Klementieff, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan, Kurt Russell
Bemutató: 2017. május 5.  A galaxis őrzői a 2014-es nyár egyik legnagyobb sikere volt. Szintén bátor próbálkozásként került a Marvel filmek nagykönyvébe, hiszen a karakterek addig csak képregényben léteztek, nem volt felvezetésük, a szélesebb közönség számára ismeretlenek voltak, ráadásul a film stílusa is teljesen eltért a stúdió akkori tendenciájától. Nem szuperhős produkció volt, hanem ízig-vérig űropera. Egy ilyen mozi a Bosszúállók sikere nélkül e sem készülhetett volna, jól lehet, pont az utóbbi elemeit, azaz a csapatos stílust volt hivatott öregbíteni, sokkal humorosabb, és könnyedebb megközelítéssel. Nem ment félre a dolog: a közönség egyből megkajálta Peter Quill, és nem mindennapi csapata galaxist szétrepesztő kalandját a komikus hangvétel működött, ahogy a parádés karakterek, Chris Pratt-ből szupersztár lett, Zoe Saldana fenekét az egész férfiközönség mosolyogva bámulta, Rocket Raccoon, és Groot pedig mindenkinek szívét sikeresen dobogtatta meg. A többi Marvel-filmtől eléggé elkülönült, de azért nem érezte azt a néző, hogy egy teljesen eltérő világba csöppent, és természetesen volt néhány kapcsolódási pont, ami összekötötte A galaxis őrzőit a többi filmmel. Evidens volt, hogy a kasszák csilingelése után visszatér még a csapat egy újabb balhéra.  

Ami meg is fog történni, méghozzá jövő nyáron. A forgatás már zajlik, James Gunn író/rendező gőzerővel dolgozik az ügyön, hogy ismét egy kiváló filmet rakjon le az asztalra, ami valószínűleg sikerülni is fog. Erről a produkcióról még nem lehet valami sokat tudni, viszont ahogy telnek a hónapok, úgy csürren-cseppen valami infó a filmről, például, hogy Thanos ezúttal nem fog szerepelni benne, ahogy egyetlen egy Végtelen Ékkő sem. Természetesen mind az öt csapattag visszatér, a főgonosz állítólag Ego lesz, a tudattal rendelkező, eleven, élő bolygó, aki már a képregényekben is eléggé elszállt szereplő volt, mozivásznon egyelőre nehéz elképzelni, de kis túlzással élve, beleillik a galaxis őrzői világába. Az is előfordulhat, hogy Howard, a kacsa is képviselteti magát, aki már feltűnt az első rész stáblista utáni jelenetben, már önmagában is teljesen infantilis karakter, de nem lógna ki ő sem a produkcióból. Az előző epizód legnagyobb rejtélye az volt, hogy ki lehet Quill apja, aki még születése előtt hagyta magára fiát, és anyját a Földön. Gunn gyorsan megcáfolta azt a pletykát, miszerint ugyanaz lesz e, mint aki a képregényben, egyesen Adam Warlock-ot találgatják, aki eredetileg egy isten, ő vezette a kozmikus lényeket, és a hősöket a Thanos elleni harcban. A legjobb hír azonban, ami már hivatalos is, hogy a filmben szerepet kapott gyerekkorunk egyik legnagyobb kedvence, Kurt Russell is, aki Quill apját fogja alakítani – így felmerül az is, hogy egyben ő lesz Warlock is, de őszintén szólva inkább egy csibészes mosolyú űrkalózként lehet őt a legjobban elképzelni.  

Akárhogy is, nemsokára a galaxis őrzői is visszatérnek. Minden esély megvan rá, hogy ismét jól szórakozzunk, akár még az előző epizódot is felülmúlhatja, és ha mindenki úgy akarja, akkor trilógiává is bővülhet a sorozat. Sőt, ha minden igaz, majd ők is besegítenek Thanos ellen. Adja magát a dolog.  Spider-Man: Homecoming

Rendező: Jon Watts
Forgatókönyvíró: John Francis Daley, és Jonathan M. Goldstein
Szereplők: Tom Holland, Marisa Tomei
Bemutató: 2017. július 7.  A barátságos, és közkedvelt Pókember sem maradhat ki a sorból. Először a Polgárháborúban tűnik fel, de természetesen utána megkapja a neki kijáró szóló-filmet is. Hosszú, és nehéz út vezetett a karakternek a Marvel stúdióig. Sam Raimi Pókember-trilógiája után a jogokat birtokló Sony a reboot mellett döntött, és a Marvel mintájára univerzumépítésbe kezdett. Nem sikerült nekik. A csodálatos Pókember ugyan még korrekt eredményeket hozott, de a folytatás elmaradt a várakozásoktól, a kritikusok is jól lehúzták, a spin-of filmek (Venom, Sinister Six) mellé pedig kérdőjelek kerültek. A Sony kerülgette a forró kását, anyagi, na meg rajongói nyomásra végül úgy döntöttek, együttműködnek a Marvel-el. A jogok persze náluk maradnak, viszont a Marvel stúdió is használhatja a karaktert. Póki tehát a filmes univerzum része lesz, vagyis lényegében 10 év alatt ez már a harmadik interpretációja lesz a karakternek – épp ideje annak, hogy végre megfelelően használják is. Egyelőre erről a filmről is nagyon kevés infó derült ki, de a rendező, és az írók már megvannak: Jon Watts eddig direktorként a felemás Clown-t, és a hangulatos rétegfilmet, a Rendőrautót jegyzi, igazából még nem bizonyíthatott komolyabban, de most úgy látszik, itt a nagy esély. Már amennyire a Marvel takarója engedni fogja. A két forgatókönyvíró John Francis Daley, és Jonathan M. Goldstein valamivel jobban benne vannak a szakmában, ők írtak a Förtelmes főnökök, A fantasztikus Burt Wonderstone, és a Vakáció szkriptjét is, szóval eddig inkább a vígjáték műfaja felé kacsintgattak, tehát még nem tiszta milyen is lesz a film hangvétele. Annyi biztos, hogy az alkotók a ’80-as évek tinifilmjeiből, főleg John Hughes rendezéseiből (Nulladik óra, Meglógtam a Ferrarival) merítenek ihletet.  

Egy időben fontolgatták a producerek, hogy egy felnőttesebb, komolyabb Pókember-filmet szeretnének forgatni, szóba került az egyik leghorrorisztikusabb történet is, a Kraven utolsó vadászata, mint lehetséges alapanyag, de több mint valószínű, hogy ha el is készül valaha, nem az első filmmel fogják indítani. Póki származását is kihagyják, azaz nem eredet történet lesz (hálistennek nem kell harmadszorra is végignézni Ben bácsi lelövését), Kevin Feige producer szerint a filmet a Batman: Kezdődik! mintájára fogják megcsinálni, és a stílus sokkal közelebb lesz a karakter igazi szellemiségéhez, és eltérő tónusú lesz, mint az előző filmek. Egy ideig találgatták, hogy nem is Peter Parker bújik majd jelmezbe, ám azóta bebizonyosodott, hogy a pletykák nem voltak igazak, a szerepet pedig Tom Holland kapta – ugyan Andrew Garfield sem volt rossz Pókember (sőt), de a stúdiók közti hercehurca miatt az összes előzményt kukázták. Annyit tudni még, hogy Peter Parker egy 15 éves középiskolás lesz, May néni szerepére pedig már le is szerződött Marisa Tomei (nála milfebb May néni még nem volt), és egyes források szerint a filmben akár még más Marvel hős is feltűnhet – ami így első hallásra talán nem a legjobb ötlet. Ezen kívül a produkció végleges címével kapcsolatban is hintettek el morzsákat, Spider-Man: Homecoming megnevezéssel, ami nemrég hivatalos is lett. A cím egyszerre utalás a középiskolai évekre, és a karakter visszatérésére a Marvel-hez. A filmben benne lesz Keselyű, és a forgatás, ha minden jól megy, még idén júniusban kezdődik Atlantában.  

Mindazonáltal Pókember a Polgárháborúból is kiveszi a részét – amiben állítólag összesen fél órát fog szerepelni. Nagy reményeket táplálnak iránta a rajongók, az új design is figyelemreméltó (a John Romita-féle ’70-es évekbeli ábrázolást idézi), de majd meglátjuk. Az mindenesetre örvendetes, hogy hosszú kitérő után a tékozló fiú végre hazatért. Thor: Ragnarok

Rendező: Taika Waititi
Forgatókönyvíró: Stephany Folsom
Szereplők: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Tessa Thompson
Bemutató: 2017. november 3.  Bár az asgardi harcos kimarad a Polgárháborúból, két saját film után törvényszerű, hogy egy harmadik dobása is legyen. Igaz, az első kettő nem sikerült valami fényesen: az eredeti film úgy-ahogy elment egy egyszeri laza délutáni látványmozinak, a Sötét világ című folytatás sajnos csak címében volt sötét. A komolynak, és darkosnak szánt produkciót (miután mindegyik előzetes felnőttesebb megközelítést ígért) végül elviccelték, és egy komolytalan vígjáték szintjére butították, ahol ugyan a legtöbb poén működik, csak kár, hogy mindezt egy olyan filmben, minek elvileg másról kellene szólnia, főleg a nézőt félretájékoztató marketing után volt csalódás. Ettől függetlenül egy zsák pénzt így is hoztak ezek a filmek, tehát a pöröly ismét meglendül majd a mozikban. Hivatalos, hogy Tom Hiddleston visszatér Lokiként, ezen senki sem lepődik meg, hiszen egyrészt közönségkedvenc, másrészt az előző epizód végén is kiderült, hogy az alakváltó képességének használatával átvette Odin szerepét az asgardi trónon. Sőt, eredetileg a Bosszúállók: Ultron korában is szerepelt volna, abban a jelenetben, amikor Skarlát Boszorkány megbűvöli Thor elméjét – ami egyébként valamiképp előrevetítette azt, ami majd ebben a filmben fog történni. Eredeti elképzelés szerint ő irányította volna Ultront is, ami a történet végén derült volna ki, de aztán úgy gondolták (szerencsére), hogy ez már túl sok lenne. Egyébként is kissé erőltetett Lokinak a további erőltetése, de érthető, hogy a Marvel nem szeretné eldobni az egyik húzónevét, és legjobb főgonoszát.  

Annál is inkább, mert valószínű, hogy az újabb filmben is ő fog kavarni. A Ragnarok az északi viking mitológia szerint a végítéletet jelenti, amikor Odin a többi istennel együtt összecsap a Loki vezette óriásokkal szemben. Elég nagy a baj, mert a mitológia pontosan az óriások győzelmét, és a káosz eljövetelét jósolja meg. Hogy ez milyen formában fog megvalósulni, az még nem tiszta, de a tétek minden eddiginél nagyobbak – a sztori állítólag ott kezdődik majd ,ahol az Ultron kora véget ért, és mindenre hatással lesz, ami ezután történik, tehát kvázi új szintre emeli Thor-t a saját franchise-án belül. A képregényekben Hela, vagyis a pokol úrnőjének hadseregéve indította el Loki a Ragnarokot, aki egyben az istennő apja is- több mint valószínű, hogy a filmben nem lesz az viszont már hivatalos, hogy Hela benne lesz, és Cate Blanchet fogja játszani. Nem kizárt, hogy ők ketten összefognak a filmben is, és a források alapján mikor Hela szembekerül Thor-al, akkor eltöri annak híres pörölyét, és száműzi őt Asgardból. Ami eléggé fájó pont lesz, de a képregényekben is előfordult már, ekkor Thor Doctor Strange-hez fordult, mivel a Mjölnir ereje is a mágiából ered. Érdemes megjegyezni, hogy apja Odin ilyenkor már nem él – erejének egy részét Thor birtokolja, a filmben lehetséges, hogy ő nem tűnik fel, Anthony Hopkins azt nyilatkozta, hogy neki elég volt két film, és a Sötét világ végén amúgyis sejthető, hogy Odinnak befellegzett. Az már csak mellékes, hogy a képregényben a pöröly helyrehozásához Thor-nak fel kell használnia apja erejét, aminek következményeként, ha súlyosan megsérül a Mjölnir, Thor is vele hal.  

A Ragnarok követi az előzmények hagyományait, azaz ezt a filmet is más csinálja. A Sötét világ rendezője, Alan Taylor megelégelte, hogy bár a forgatáson abszolút szabadságot adott neki a stúdió, az utómunkálatok során mégis teljesen más lett a film, mint ahogy azt ő elképzelte. Ezért nem akar visszatérni, és másnak sem kívánja, hogy ilyen rossz élményben legyen része. Taika Waititi ugrik be helyette, akinek többek közt a Hétköznapi vámpírokat is köszönhetjük. Célja, hogy még az előző két résznél is viccesebb filmet készítsen – őszintén szólva nem feltétlenül ebbe az irányba kellene elindulni. Főleg nem ha egy ilyen téma az alap. Persze ez még változhat, hogy a visszatérő szereplők sincsenek még letisztázva. Állítólag Mark Rufallo visszatér Hulk-ként, ami azért is érdekes, mert ő se fog szerepelni a Polgárháborúban, ahogy a képregényekben is teljesen máshol tartózkodik – konkrétan az űrben ,ahonnan egyenes út vezet a Planet Hulk című történetig. Korábban is voltak pletykák, miszerint meg akarják csinálni filmben is.  

Állítólag Samuel L. Jackson is újra feltűnhet, mint Nick Fury. Ezen kívül nemrég azt nyilatkozták, hogy Natalie Portman nem tér vissza, helyette Tessa Thompson jön, akinek szerepéről csak annyit lehet tudni, hogy „egyfajta szuperhős” lesz, és akit gyengéd érzelmek fűznek Thor-hoz. A film forgatását idén júniusban tervezik elkezdeni Ausztráliában, Stephany Folsom forgatókönyvéből, aki eddig csak a Ds2dio című sorozatot jegyezte. Ha jól keverik a lapokat az alkotók, akkor az eddigi legjobb Thor-film készülhet el. Reménykedjünk benne. És akár még az sem kizárt, hogy feltűnhet az egyik Végtelen Ékkő is.  Black Panther

Rendező: Ryan Coogler
Forgatókönyvíró: Joe Robert Cole
Szereplők: Chadwick Boseman
Bemutató: 2018. február 16.  Ennek a karakternek a feltűnését is régóta várják már a rajongók. Többek közt azért is fontos ez a produkció, mert ez lesz az első képregényfilm, amelyben egy fekete színész által alakított szuperhős főszereplőként jelenik meg. Fekete Párduc első szereplése azonban idén lesz a Polgárháborúban, és még nem tiszta, hogy a szóló-film folytatása, vagy inkább előzménye lesz e az ott történteknek – sokan az utóbbira tippelnek. A moziból állítólag kiderül, hogy a karakter hogyan lép kapcsolatba a világgal, és hogy mi sül ki mindebből. Bár a források szerint ő lesz a kulcsfigura a Polgárháborúban, azaz akivel „népszerűsíteni” fogják a regisztrációs törvényt (a képregényben Pókember töltötte be ezt a szerepet). Szintén egy régi karakterről van szó, aki számtalan képregényben megjelent már. Fekete Párduc, avagy valódi nevén T’Challa egy afrikai törpeállam, Wakanda uralkodója, aki apja halála után örökölte a trónt. Az előző királyt egy Ulysses Klaw nevű férfi ölte meg, hogy rátegye a kezét a Wakandában található vibránium bányákra. T’Challa ezután bosszút esküdött, önkéntes száműzetése során a legjobb európai, és amerikai egyetemeken képezte magát, és edzette testét. Miután visszatért Wakandába, két próbát kellett kiállna, hogy elfoglalhassa a trónt, és miután ezeket sikeresen teljesítette, egy ünnepélyes ceremónia keretében megkoronázták a Fekete Párduc toteme előtt, mely a wakandai nép szent jelképe. Ennek tiszteletére vette fel álnevét is, és esküt tett, hogy bármi áron megvédi hazáját, és népét a gonosz erőktől, és betolakodóktól.  

Fekete Párduc hazája, Wakanda ugye már az Ultron korában is nagy szerepet kapott. Ide jött Ultron vibrániumért, és itt csapott össze Vasember is a megvadul Hulk-al. És mit ad isten, főellensége Klaw is szerepelt, akinek nevét a filmben Ulysses Klaue-ra változtatták, és Andy Serkis alakította, aki valószínű, hogy a 2018-ban érkező filmben is képviselteti majd magát. Az Ultron korában egy fegyverkereskedő volt, aki bármelyik terrorszervezettel üzletelt, aki hajlandó volt neki elég pénzt fizetni, emellett pedig vibránium bányászásával is foglalkozott. A képregényekben azonban egy fizikus, aki feltalált egy hang-transzformálót, amely a hanghullámokat szilárd anyagokká alakította át. A kísérletben nagy szerepe volt a vibrániumnak is, melyet csak Wakandában lehetett megtalálni, de az uralkodó törvényei miatt semmiképp sem juthatott hozzá. Ezért zsoldosokat bérelt fel, akik megölték a királyt, de annak fia, T’Challa bosszút esküdött, és levágta Klaw jobb kezét - igen, ez a filmben Ultron volt. Végül eltudott menekülni, és elveszett kezének csonkjaihoz erősítette saját gyártmányú hanghullám fegyver, és többször is megkísérelt vibrániumot szerezni.  

Erről a filmről is elég keveset tudni, tehát egyelőre csak találgatások vannak, de a minőség majdhogynem előre borítékolható. A rendezői székben az a Ryan Coogler ül, aki A megálló, és a Creed – Apollo fia című, kritikailag magasan elismert filmeket is tető alá hozta, a forgatókönyvet pedig Joe Robert Cole (Amber Lake, American Crime Story – Az O.J. Simpson ügy) írja. A főszerepet Chadwick Boseman játssza, aki már nemegyszer bebizonyította, hogy nem tévesztett szakmát, amikor a színészkedést választotta.  Ant-Man and the Wasp

Rendező: Peyton Reed
Forgatókönyvíró: Andrew Barrer, Gabriel Ferrari, és Paul Rudd
Szereplők: Paul Rudd, Evangeline Lilly
Bemutató: 2018. július 6.  A Hangya című filmről mindenki azt mondta bemutatása előtt, hogy a Marvel stúdió első buktája lesz, ehhez képest, bár nem lett gigasiker, mégis szép eredményeket hozott. Edgar Wright-nak sajnos nézeteltérései támadtak a producerekkel, ezért leváltották, a helyére Peyton Reed került, aki a folytatást is dirigálni fogja. A cím alapján nemcsak Paul Rudd fog jelmezt venni, hanem Evangeline Lilly is, Hank Pym lánya, aki anyjától örökli meg a Darázs-szerkót. Az első rész végén már egyértelművé tették ezt. Lényegében annyiban merül ez ki, hogy a ruhának köszönhetően ő is össze tud zsugorodni, és emellett képes repülni. A forgatást 2017 elején szeretnék elkezdeni, de addig is, Hangya feltűnik a Polgárháborúban, a Kapitány oldalán.  Captain Marvel

Rendező: még nincs
Forgatókönyvíró: Nicole Perlman, és meg LeFauve
Szereplők: még nincsenek
Bemutató: 2019. március 8.  Ez a produkció lett volna az első olyan képregényfilm, melyben egy női szuperhős a főszereplő, de a rivális DC nemsokára keresztülhúzza a számításokat, a jövőre bemutatkozó Wonder Woman-nel. Messze még a premier, ezért nem is lehet szinte semmit sem tudni a filmről: rendező még nincs, a forgatókönyvet Nicole Perlman (A galaxis őrzői), és Meg LeFauve (Dínó tesó) jegyzi. A képregényekben Marvel Kapitány nem mindig ugyanaz a személy volt, mások is felvették ezt a nevet, de a stúdió egyértelműsítette, hogy Carol Danvers történetét filmesítik majd meg. Carol fiatalon csatlakozott a Légierőhöz, és hamarosan a hírszerzés körein belül szép karriert csinált magának. Később a Légi, és Űrhivatal biztonsági főnöke lett, itt ismerte meg az előző Marvel Kapitányt, aki a kree civilizáció (ők már feltűntek a filmekben) szülötte volt. Egy csata során, mely Marvel Kapitány, és Yon-Rogg között zajlott, Carol-t véletlenül sugárzás érte, mely a kree faj által szerkesztett pszicho-magnitron energianyalábjából származott. A sugárzás átalakította a genetikai felépítését, és ezzel emberfeletti ereje lett. Képes volt repülni, és bizonyos fokig a jövőbe látni, valamint a kezeiből képes energia-nyalábokat kilőni. Miután megszerezte képességeit, Ms. Marvel néven a Föld egyik szuperhőse, és védelmezője lett, később pedig csatlakozott a Bosszú Angyalaihoz is.  

A színésznőt egyelőre keresik, sokan Katee Sackhoff-ot pletykálják, mint lehetséges befutót. A karakter minden bizonnyal az Infinity War-ban is szerepelni fog, legalábbis egyelőre semmi ok arra, hogy ne így legyen. Ami a képességeit illeti, nem valami egyedi hős, azonban ha megfelelően használják a figurát, és jól is van eljátszva, akkor ezeket a hiányosságokat is könnyen lehet pótolni.  Avengers: Infinity War – Part 1 & Part 2

Rendező: Anthony, és Joe Russo
Forgatókönyvíró: Christopher Markus, és Stephen McFeely
Szereplők: Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Josh Brolin
Bemutató: 2018. május 4., és 2019. május 3.  A harmadik Bosszúállók-film olyan epikus lesz, és hatalmas, hogy a Marvel mindjárt két részre bontotta. A szóló-filmek legtöbbje is az Infinity War-hoz vezet, ezen kívül Feige elmondása szerint ilyen szempontból Fekete Párduc is fontos láncszem lesz. Erre a filmre ér össze minden, itt dől el az univerzum sorsa, összecsapnak a hősök, és gonoszok, mindenki egyesül Thanos ellen, a Bosszúállókat, a galaxis őrzőit is beleértve. A világegyetemet uralni kívánó titán megszerzi a Végtelen Kesztyűt, és a Végtelen Ékköveket is, amivel a képregényben egy csettintéssel elpusztítja az univerzum lakosainak a felét, ezért a földi szuperhősök összefognak a kozmikus lényekkel, hogy együtt lássák el Thanos baját. A film sem lesz kevésbé grandiózusabb, gyakorlatilag majdnem minden rajongó ezt a filmet várja a legjobban. Konkrét infók még nincsenek, de valószínű, hogy a Polgárháború után még mindig feszült ellentétek fognak uralkodni a szuperhős társadalomban, a cselekmény kimenetelétől függetlenül. Azonban Thanos feltűnése talán rábírja a hősöket arra, hogy újból összefogjanak, és együtt harcoljanak a közös gonosz ellen. Egyelőre csak négy kő tűnt fel a hatból, de minden bizonnyal az Infinity War első részére (vagy annak végére) Thanos megszerezi őket a maradék kettővel együtt, és akkor igencsak nehéz feladat elé állnak majd a hősök.  

A tervek szerint a filmben közel 70 visszatérő karakter lesz majd, és hoznak be melléjük újakat is. Thanos-t Josh Brolin játssza majd, és Robert Downey Jr., Jeremy Renner, és Tom Hiddleston felbukkanása is biztos már. Állítólag Hulk is visszatér, és William Hurt, azaz Thaddeus „Thunderbolt” Ross sem marad ki a buliból, aki A hihetetlen Hulk után a Polgárháborúban is szerepelni fog.  És így alapjában véve a nagyobb hősökre biztos számítani lehet, és nem kizárt, hogy a tévés karakterek, mint a Defenders csapat (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist) is kiveszik a részüket a harcból. A filmeket a Russo-testvérek rendezik, akik az Amerika Kapitány: A tél katonáját, és a Polgárháborút is szállították a Marvel-nek, a forgatókönyvért pedig Christopher Markus, és Stephen McFeely (a három Kapitány film, Pain & Gain, Thor: Sötét világ) lesz a felelős. A forgatás idén novemberben kezdődik, és egészen 2017 júniusáig tart majd. Mi várható tehát? Talán a filmtörténelem legnagyobb, leglátványosabb, legepikusabb blockbustere. És ez csak a legkevesebb.  Inhumans

Rendező: még nincs
Forgatókönyvíró: ez sincs
Szereplők: se
Bemutató: 2019. június 12.  A Bosszúállók, és a Galaxis őrzői után újabb szuperhőscsapat csap bele a lecsóba a Marvel-nél, ami még az utóbbinál is merészebb vállalkozás lesz. Az intergalaktikus csoportra nem jellemző a humoros hangvétel, a fő magot a civilizációk közötti konfliktusok adják. Az Emberteleneknek hívott csapat jóideje létezik már képregényformában, a filmes univerzumban először A S.H.I.E.L.D. ügynökeinek második évadjában kerültek bele a képbe, Skye személyében, aki maga is ehhez a fajhoz tartozik. Minden bizonnyal a jövőben is jónéhány utalás lesz rájuk, amíg 2019-ben a mozikban nem láthatjuk őket. Amit viszont még nem tudni pontosan milyen karakterek lesznek a tagok, jónéhányat számlálnak belőlük, és rengeteg csere volt már az évek alatt. A képregényekben a kree-skrull háború kezdetekor, több millió éve, a kree-k létrehoztak egy állkomást az Uránuszon, ami gyakorlatilag egy stratégiai állás volt a kree, és skrull birodalom között. Itt fedezték fel, hogy a közeli Föld bolygón érző lények alakultak ki, ezután a kree-k kísérletezni kezdtek a primitív homo sapienseken, és egy különleges szert adtak be nekik, abból a célból, hogy tanulmányozzák a fejlődési stagnálásuk kijátszásának lehetőségét, és hogy létrehozzanak egy olyan emberi fajt, amit bevethetnek a skrull-ok ellen. Azonban, a kísérletek hiába eredményeztek sikereket, a kree-k magukra hagyták az embereket, ismeretlen okokból.  

Így születtek meg az Embertelenek, akik megalkották saját társadalmukat, amely titokban fejlődött, a többi embertől, és magasan fejlett technológiától elzárva. A kísérletek különféle erőket adtak nekik, egyben genetikai elváltozásokat is, amit az évek alatt fajnemesítéssel próbáltak csillapítani. Főhadiszállásuk, Attilan sűrűn változott, legutóbb a Holdon helyezték el. Természetesen többször is felvették a harcot gonosz erők ellen, és védték meg a Földet. Vezetőjük Fekete Villám, a főbb tagok Medúza, Karnak, Gorgó, Triton, Crystal, Maximus, és Lockjaw. A film minden bizonnyal a következő lépcsőfok lesz a  Marvel-nek, eddigre már lezajlik a galaktikus harc Thanos-al, a harmadik fázist pedig az Inhumans zárja majd. Rendezőt még nem választottak, a forgatókönyvet egy ideig úgy volt, hogy a Black Panther írója, Joe Robert Cole szállítja, de aztán kiderült, hogy mégse. A színészek közül egyelőre Vin Diesel a biztos, aki több mint valószínű, hogy eljátszhatja Fekete Villámot – készpénznek mondjuk ezt se lehet venni, de Diesel nemrég tárgyalt a Marvel-el, és ő volt Groot szinkronhangja is, szerencsére ez a tény biztosan nem fog ő, és a szerep közé állni. Mindenesetre az Infinity War után ezt a filmet várják a legjobban a rajongók.  És ami ezek után jöhet…

Természetesen 2019 után is fognak készülni Marvel produkciók, melyek tovább tágítják az univerzumot, a jelenlegi tervek szerint 2028-ig vannak betáblázva. Három cím nélküli filmet már bejelentettek, 2020. május 1-re, július 21-re, és november 6-ra, ám ezekről tényleg nem tudni semmit, lehet, hogy valamelyik korábbi produkció folytatása lesz, de az sem kizárt, hogy ismét új belépők fognak kopogtatni a Marvel ajtaján. A stúdió jövőbeli tervei között szerepel egy önálló Fekete Özvegy-film Scarlett Johannson-al, amelyen jelenleg Nicole Perlman (A galaxis őrzői, Captain Marvel) dolgozik íróként, és a hangvételt szeretnék mélyre, sötétre belőni. Még 2006-ban, a nagy Marvel univerzum-mánia előtt felkérte a stúdió Andrew W. Marlowe-ot (Az elnök különgépe, Ítéletnap, Árnyék nélkül) egy Nick Fury-film megírására, de erről azóta nem hallani – pedig ha nem is mozifilm, de egy tévésorozat formájában nem lenne rossz bemutatni a karakter előéletét. Szóba került még egy Penge-adaptáció is, miután a karakter jogai visszaszálltak a Marvel-hez. Wesley Snipes, aki korábban három filmben alakította a bőrkabátos, napszemüveges vámpírvadászt, elmondta, hogy tárgyalt a stúdióval, hogy újra a figura bőrébe bújjon. Elsőre eléggé erőltetettnek tűnik, hogy a vámpíros témát beleerőszakolják ebbe az univerzumba, de egy Netflix-szériaként eladni talán nem lenne annyira rossz ötlet. A Marvel leghíresebb karakterének is felmerült egy újabb filmje: a Vasember 4-el összefüggésbe hozták Mel Gibson-t, mint rendezőt (erős pletyka), de Shane Black, a harmadik rész írója/rendezője is mondta, hogy szívesen megcsinálná a filmet.  

Régóta tervben van már egy Runaways című mozi elkészítése is. Ebben a képregényben néhány tinédzser rájön, hogy a szüleik szuperbűnözők, ezért mindegyikük elmenekül otthonról, és miközben lassan felfedezik magukban a saját különleges képességeiket, megpróbálják kideríteni, hogy a szüleik valójában kicsodák. 2008-ban Brian K. Vaughan-t (Lost, A búra alatt) kérték fel a forgatókönyv megírására, azonban később Drew Pearce (Vasember 3, Mission: Impossible – Titkos nemzet) került szóba a szkripttel kapcsolatban, Peter Sollett (Dalok ismerkedéshez, Bakelit) pedig a rendezői feladatokat volt hivatott elvégezni. Végül a munkálatokat elkellett halasztani a Bosszúállók miatt, a harmadik fázisig, azonban végül kiderült, hogy a Runaways-film ott sem kapott helyet. A forgatókönyv megvan, ami a stúdió szerint nagyon jó, és amikor a jövő terveiről beszélnek, mindig előkerül ez a film is, de jelenleg várat magára a tinicsapat bemutatkozása.  

A Marvel univerzum már így is sok filmet, és annál is több karaktert számol, de ahogy mondani szokták, a java még csak most jön! Szuperhősök voltak, vannak, és még nagyon-nagyon sokáig lesznek is.

Kritikák
Volt egyszer egy... Hollywood
Hollywoodi (rém)álom.
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Akciók / kedvezményes ajánlatok
Friss kritikák
A platform (El hoyo)
A vertikális kapitalizmus elembertelenítő hatásai.
Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction)
Thor végre megtalálta Noobmastert.
Bloodshot
Vérgagyi Vérlövés? Majdnem.
Úriemberek (The Gentlemen)
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csudasztikus felszabadulása) (Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn))
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra!