Geekz, képregény
Old Man Logan
Geekz, képregény
Kíméletlen jövő.
Képzeljük el, mi történne, ha a hősiességgel, daliás pózolással, és pátosszal bőszen megrakott kommersz képregényekben, melyek szinte mindig ugyanúgy végződnek (értsd: a jók diadalával), hirtelen minden átfordul káoszba, és végül a szuperhősök helyett a gonoszok győznek. A két nagy, rivális kiadó, a Marvel, és a DC is csak nagyritkán nyúl ilyen megoldásokhoz, hiszen egyrészt nem saját maga ellensége, másrészt a hosszú évtizedek alatt már-már ki nem mondott szabály lett, hogy ha szuperhős képregényekről van szó, akkor csak egyféleképpen végződhet egy történet – még akkor is, ha a főhős/főhősök meginognak, pofont kapnak, elbuknak, a fináléra minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Persze egyszer-egyszer előfordul, hogy ők is elengedik a gyeplőt, ám ezek legtöbbje messze van attól, hogy egy „Nab*zdmeg!”, vagy „Aztak*rva!” felkiáltásokkal konstatáljuk a végeredményt. Mert egyszerűen nagyon kevés ilyen sztori tudja megfelelően, és húsbavágóan lefesteni azt, hogy a szuperhősöknek annyi, semmi remény, a világ pedig már túl van azon, hogy vészsebesen száguldjon a pusztulásba, és a totális nihilbe – mert már régóta megérkezett oda. Bármibe lemerném fogadni, ha egy beszélgetésben előkerülne ez a téma, akkor mindenki kapásból a Mark Millar írta Old Man Logan című sztorit mondaná példának, mint egy világvége utáni, kegyetlen, és illúziómentes, deheroizált képregény interpretációját. És valóban: az Old Man Logan egy kegyetlen, erőszakos, és vérgőzös világról mesél.  



Olyan disztopikus jövőről, amelyben a régi értékrendek, és társadalmi normák már nyom nélkül eltűntek, ahol nincsenek már hősök, szeretet, és megbecsülés is csak alig. 50 éve már, hogy a szupergonoszok megsemmisítették a szuperhősöket. Több összehangolt támadással tiporták őket a sárba, egytől egyig végeztek velük, majd felosztották egymás között a világot, azaz az Egyesült Államokat (hogy a Föld többi részével mi történt, az nem derül ki, de mindegy is, hiszen az amerikaiaknak USA=Világ), és győzelmük óta hódít a romlás. Az egész kontinens egy kihalt sivatagra hasonlít leginkább, a különböző szektorokat megalomániás őrültek irányítják, köztük a Vörös Koponya, aki kinevezte magát az USA elnökének – nem sokan maradtak, akik harcolnak, emiatt az ellenállás több mint hasztalan. Ebben a bűzlő pöcegödörben él Rozsomák, azaz már csak Logan, aki rég maga mögött hagyta egykori életét. A dühös, rendíthetetlen, nyughatatlan, állatias őserő fél évszázada nem eresztette ki a karmait, visszavonultan él feleségével, és gyerekeivel egy farmon, megpróbálja hátralévő ideig nyugalomban, békében leélni. Ám a múltja folyamatosan kísérti, és a sors végül még egy utolsó harcot jelöl ki a számára. Loganék a Hulk banda elnyomása alatt élik mindennapjaikat: a gamma sugaraktól megbolydult Bruce Banner saját unokahúgával párosodva számos torzszülöttet hoztak a világra, akik terrorizálják saját szektoruk lakóit. Logan, és családja nem tudják időben kifizetni nekik a lakbért, ezért a megfáradt, fásult mutáns kénytelen drasztikus megoldásokhoz folyamodni. A semmiből feltűnik az egykori Bosszúangyal, a mára már megvakult Sólyomszem, aki munkát ajánl Logannek. Egy rejtélyes, és fontos csomagot kell elvinniük a keleti partra, át a veszélyesebbnél veszélyesebb zónákon. Mivel főhősünknek nincs más választása, elvállalja a feladatot.  



A sztori gyakorlatilag faék egyszerűségű, egy képregényes „road movie”-ként is fel lehet fogni, némi Mad Max ízzel megfűszerezve. A főszereplők A-pontból igyekeznek eljutni B-pontba, miközben rémesebbnél rémesebb dolgokkal szembesülnek, egyúttal a kíváncsi olvasó is megismeri ezt a felkavaró poszt-apokaliptikus világot. Az egész történet a Marvel egyik alternatív univerzumában játszódik (pontosabban a 807128. számú Földön), így mivel nem tagja a fő-sodornak, Millar nyugodtan szabadon engedhette a fantáziáját. Nem kellett magát visszafognia, kényére-kedvére szabhatta a világot, a karaktereket, az eseményeket, és ez bizony maximálisan meg is látszik a végeredményen. Az Old Man Logan miliője iszonyatosan horrorisztikus, tele sötétséggel, erőszakkal, és vérgőzzel, emellett mégis van az egészben egyfajta lírai stílus, ahogy Steven McNiven remek rajzai lefestik ezt a kíméletlen, vadnyugatra hajazó jövőt, mely ennél negatívabb már nem is lehetne. Cormac McCarthy szelleme, műveire jellemző kíméletlen költőisége, és az amerikai határvidék mítosza elevenedik meg a paneleken, miközben kilométerekre vagyunk egy hagyományos szuperhősképregény tulajdonságaitól. Millar teljesen elengedi a gyeplőt, a Marvel univerzum ismerős elemeit vegyíti össze a pusztuló világgal, és a hősök-gonosztevők közti viszonyrendszer nélkülözhetetlenségével együtt. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, Pókmobil, felszín alatt élő, emberevő mutánsok, egy Venom szimbióta által megszállt T-Rex, és még számtalan nyalánkság, Millar úgy viselkedik, mintha az egész koncepció az ő privát játszótere lenne, melyben bármi megtörténhet. És pontosan ez a helyzet: az Old Man Logan némely aspektusa már-már bájosan túl van tolva, néha kellemetlenül, de az összes camp, klisé, hatásvadász jelenet ellenére nehéz haragudni rá.  



Ehhez a roppant lehúzó hangulathoz a címszereplő is tökéletesen hozzáidomul. Ezúttal egy olyan Rozsomákot láthatunk, akit eddig szinte egyszer sem. Rég nem eresztette már ki a karmait, nem volt erőszakos, nem engedte szabadjára a benne lakozó állatot. Tetőtől-talpig pacifista, aki simán elviseli, ha összeverik, megalázzák, elnyomják, csak a saját családja legyen biztonságban, és ne kelljen olyannak lennie, mint amilyen régen, még a nagy katasztrófa előtt volt. Persze tudja az ember, hogy előbb-utóbb Logan úgyis szakít ezzel a lelkiállapottal, és megint előbújik belőle a fékezhetetlen vad, csak idő kérdése. Millar azonban mindennek rendesen megalapoz, és pont annyira nyújtja el a kiszámítható fordulatot, amennyire kell. Ráadásul Logan béketűrő szemléleténél sem lóg ki a lóláb, Millar-nak egy olyan szörnyű eseményt sikerült kiötölni, amely után teljesen logikus, hogy a főhős olyan, amilyen. Azonban hosszú út vezet addig, amíg az adamantium karmok újra előkerülnek, és ez az út vérrel, belsőségekkel, levágott karokkal, lábakkal, fejekkel, ezek mellett is még rengeteg brutalitással van kikövezve. A képregény őrült tempót diktál, egyik csata jön a másik után, pokolian durva csörtékben lehet része annak, aki befizet erre a groteszk mészárszékre.  



Ezek után mit lehet még elmondani az Old Man Loganről? Ez a karakter saját, külön bejáratú Dark Knight Returns-e, a nem hagyományos értelemben vett „utolsó szuperhősképregény”, egyúttal Rozsomák történetének a vége. Hiába vitték később tovább a figura történetét, hiába került át a Marvel fő-univerzumába, az Old Man Logan, ez a sztori önmagában egy finálé, emellett egy remek óda, vagy inkább szerelmeslevél, nemcsak a karakternek, de az egész szuperhős világnak is. A Nincs bocsánat című westernfilm méltó, képregénybeli rokona, nemcsak tematikailag, hanem mindenhogy – Clint Eastwood, és Rozsomák kéz a kézben járnak, mindkettejüknek megvannak a maguk démonai, amikkel idővel szembe kell szállniuk, és le kell győzniük azt, ugyanúgy fizikai, mint mentális formában. Ugyanakkor feloldozást Logan sem nyerhet: a sztori vége példásan mutatja be ki is volt, ki jelenleg, és ki lesz a jövőben ez a karakter, aki sosem húzza vissza igazán a karmait – ezáltal az utolsó képkockák a naplementébe lovagolással erről az örök mókuskerékről, de mellette egy csipetnyit az amerikai szuperhős mítoszának kifigurázásáról is szólnak. Az Old Man Logan egy nagyszerű mű, minden olyan olvasónak a polcán kell tudnia, aki valami változatosabbat szeretne magáévá tenni a szokásos, néhol már túlzottan sablonos szuperhősképregények forgatagában. Szinte már klasszikus státuszba emelkedett, nem csoda, hogy a legutóbbi (és több mint valószínű, hogy utolsó) Wolverine filmet is részben ez a történet ihlette. Ha csak egy képregényt veszel idén, akkor ez legyen az!

Mega Marvel #1 – Logan: Kíméletlen jövő (2017)
Wolverine #66-72 (2008-2009)
Wolverine: Old Man Logan Giant-Size #1 (2009)
Kritikák
Tyler Rake: A kimenekítés
Thor végre megtalálta Noobmastert.
Úriemberek
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Akciók / kedvezményes ajánlatok
Friss kritikák
Thor: Szerelem és mennydörgés (Thor: Love and Thunder)
Trash and Thunder.
Obi-Wan Kenobi
Ezt a Jedit keressük?
A Magnum ereje (Magnum Force)
Keménykezű önbíráskodóból a törvény embere.
Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)
A Marvel Moziverzumban egy horrolegendának is terem babér.
Morbius
A Sony-s Marvel-filmek purgatóriuma.